1ste Avontuur van Klerken

De wandelingen

in West-Vlaanderen

Met Wim

Klerken - Het 1ste Avontuur van Klerken 11,2 km

Bij vochtig weer zullen laarzen van pas komen. Kinderwagens kunnen, mits een weinig draagwerk. Vergeet de verrekijker niet.

Op een paar plaatsen komt u langs enkele mooie beelden van kunstenaar Henri Covemaeker.

De vier beelden die Klerken sieren zijn:

 

'De Smid' geplaatst in de Holleweg ter hoogte van kruispunt 'De Smisse' werd onthuld in 1964.

 

'De Kantwerkster' hoek Smissestraat - Jos Janssenstraat, werd in 1970 onthuld

 

'De Zaaier' prijkt over het Coppensplein(Smissestraat) de onyhulling gebeurde in 1966.

 

'De Seizoenarbeider' of 'De Trimaar' (stokstraat t.h.v. Jos Janssenstraat) is onthuld in 1968

 

Naast beeldend kunstenaar was Henri ook dichter. Het pad dat u deels bewandelde, werd naar hem genoemd. Samen met Guido Bilcke en Moeder Elisabeth blijft zo in Klerken een eeuwige herinnering aan hun bestaan.

 

Op deze wandelingen nemen we ook een kijkje langs het stukje overgebleven geschiedenis van de allom bekende steenstraat. Het huidige tracé van de Steenstraat gaat terug op een secundaire Romeinse weg of 'diverticulum' van de grote Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen. Deze weg loopt vanaf Steenvoorde (Noord-Frankrijk) in noordoostelijke richting verder over Poperinge, Woumen, Houthulst, Esen, Werken en Aartrijke tot Brugge.

Aangelegd bij het begin van onze tijdrekening om de ontsluiting van het kustgebied te vergemakkelijken. Op plaatsen waar de Romeinse Steenstraat archeologisch werd vastgesteld, bestond de bedding uit natuursteen, zoals rolkeien, ijzerhoudende zandsteen en veldsteen.